Fledux B.V. - De voordeligste LED producent van Nederland

Wat is LED?

Het woord LED is een afkorting van Light-Emitting Diode. Vertaald naar het Nederlands is dat: Licht uitstralende Diode.

De Russische wetenschapper Oleg Losev halverwege de jaren '20 ontdekte dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. Bij het uitstralen werd er geen gebruik gemaakt van een ontbranding en ook werden de diodes niet warm. In 1927 publiceerde de wetenschapper zijn bevindingen in een Russisch tijdschrift en in hetzelfde jaar vroeg hij patent aan voor zijn ontdekking. Deze ontdekking kan als eerde LED beschouwd worden. Zijn werk bleef echter lange tijd onopgemerkt. Pas 1962 brak de LED echt door, Nick Holoyak was degene die in dat jaar een werkende LED ontwikkelde.


Oleg Losev

Gedurende zijn werkzaamheden als radiotechnicus merkte hij dat diodes gebruikt werden in radio-ontvangers licht uitstraalden als er stroomdoorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde Losev details over de eerste led in een Russisch tijdschrift. Tussen 1924 en 1941 publiceerde hij een aantal artikelen waarin hij uitweidde over de werking van een apparaat dat hij aan het ontwikkelen was dat licht zou moeten genereren door middel van elektroluminescentie. Hij stierf voordat hij dit kon realiseren. In april 2007 werd Losev in het tijdschrift Nature Photonics door Nikolay Zheludev vermeld als uitvinder van de led.

Nick Holoyak

Nick Holonyak Jr. (Zeigler (Illinois), 3 november 1928) is een Amerikaans natuurkundige die in 1962 de eerste lichtgevende diode (led) maakte. Op dat moment was hij in dienst als wetenschapper verbonden aan het General Electric Company laboratory in Syracuse, New York. In 1963 voegde hij zich bij John Bardeen aan de Universiteit van Illinois en werkte aan kwantumwells en kwantumwell-lasers. Sinds 2003 houdt hij de titel John Bardeen Endowed Chair Professor voor Electrical and Computer Engineering and Physics aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign en onderzoekt hij manieren voor het produceren van kwantumdot-lasers. In 2003 werd hij onderscheiden met de IEEE Medal of Honor.

 

                       Fledux bestel shop

ONS ASSORTIMENT